Skip to content

Miliseum

Miliseum i Skillingaryd i Småland invigdes 2013. Museet består till stor del av samlingar från det numera nerlagda försvarshistoriska museet på A6  i Jönköping. Det var ett museum jag ofta besökte som barn och det var trots sin storlek ett riktigt bra museum med prylar och dioramor precis överallt.

Museet i Skillingaryd känns tyvärr lite urplockat om man jämför med det gamla museet på A6, men så är det ofta tyvärr i ”moderna” museer.
Museet ska berätta om de indelta soldaternas och deras familjers levnadsvillkor både hemma på torpet och under övningar på regementsheden. Förutom detta så är museet även det nationella museet för Ingenjörstrupperna.

Jag gjorde själv min värnplikt på Göta Ingenjörregemente i Eksjö och det är kul att återse en del föremål. Som tur är så har även många dioramor från museet på A6 överlevt flytten till Skillingaryd, det är riktigt kul att se.

Det finns en hel del historik kring fortifikationer ända från 1600-tal fram till våra dagar. Mycket ritningar och bilder finns på allt från fort till kustartillerianläggningar.

Museet ligger bra till i utkanten av Skillingaryd precis vid E4an. Ett stopp rekommenderas varmt och det finns saker att titta på för hela familjen. Ungefär en till två timmar går nog åt beroende på hur intresserad man är. Det finns en hel del text att läsa vid utställningarna.

Länk till museet på SFHM

Länk till museet på Facebook

Inga kommentarer än

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS