Skip to content

Kustspaningsradar

I början av 1950-talet påbörjades byggandet av 31st KSRR, kustspaningsradarstationer. Deras uppgift var att övervaka luften och vattnet runt våra gränser. Radarn, till början en Ps-23 hade en räckvidd på 60km mot sjömål och 120km mot luftmål vid optimala förhållanden.

Kustspaningsradarstationen på Aspö i Karlskrona skärgård stod klar 1953 och fick kodnamnet ”Fåret”. De som tjänstgjorde i anläggningen gav anläggningen smeknamnet ”Gruvan”, kanske för att det sluttar ganska brant nedåt från ingången ner till anläggningen. Anläggningen var ett av de viktigaste spaningsintrumenten i Karlskrona skärgård fram tills i början på 1970-talet då de nya tornradarstationerna av typ Ps-15 togs i bruk.

”Gruvan” var aktiv fram till 1992 och är idag statligt byggnadsminne. För utom ett dåligt störskydd mot moderna störsändare så är det fortfarande fullt möjligt att starta upp hela anläggningen. Bergrumsanläggningen under radarantennen är i två plan varav det undre planet användes av brigadstaben för kustartilleriet. Inredningen är mycket välbevarad och det har varit ett fåtal visningar av anläggningen.

Radarantenn Ps-239. I förgrunden syns antenn för radiokommunikation.

Spaningsradar Ps-239 är en i flera steg uppgraderad Ps-23 som bland annat gav bättre räckvidd. Radarn är en s-bandsradar med en pulseffekt på ca 500kW. Antennen roterade ca 8 varv per minut och räckvidden var 320km.

Ps-239

Ordersalen i brigadstaben. Röd inredning på stolar och sängar betyder att det är kustartilleriets anläggning. Flottans anläggningar och fartyg hade blå inredning.

Arbetsplatser för sambandspersonal i brigadstaben. Kryptering av meddelanden gjordes bakom ett draperi till vänster.

Välfyllda förråd finns fortfarande kvar.

Två reservkraftverk som hade diesel för 30 dygns drift av anläggningen.

Transmissionsutrustning till Ps-239.

PPI (Plan Polär Indikator), en ”bildskärm” för radarbilden. Här mättes avstånd och bäring till målet.

Op-rummet för kustspaningsradarn. I bakgrunden syns en glasplott för utmärkning av olika händelser så kallade ”företag”.

Vid drift så var anläggningen bemannad dygnet runt i fyrskift. Personalen till kustspaningsradarn bestod av ca 20 radaroperatörer och två radartekniker.

Anläggningen är skyddad mot flygbomber, luftstötvåg och stridsgaser men saknar skydd mot markskakning då anläggningen står direkt på marken på en grusbädd inne i bergrummet.

 

3 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. Staffan Sjödén #

  Stockholm fredagen den 28 augusti 2015

  Hej!

  Stort tack för den intressanta redovisningen av en viktig del i Sveriges dåtida, starka, försvar.

  Med vänlig hälsning

  Staffan Sjödén

  augusti 28, 2015
 2. Lars Bermell #

  Finns fler häftiga ställen på denna ö
  vandrarhem i fyren
  fortet
  KAbatteriet
  mm
  mm
  färjeturen

  augusti 28, 2015
 3. Lars Håkansson #

  Fina bilder och intressant information om Gruvan! Jag har en film från anläggningen som ni kan se på Youtube! http://youtu.be/fR4lMLJ_1uQ

  Hälsningar
  Lars

  augusti 28, 2015

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS