Skip to content

Om skymningsläge


Välkommen!

Denna sida är tillägnad vår försvars och fortifikationshistoriska, främst i Sverige men även ibland utomlands. Vi som driver denna sida heter Clarence Lööw och Fredrik Nestor. Här skriver vi om allt från bergrum och betongbunkrar till och materiel, olika tekniska lösningar samt fordon & flyg.

Som komplement till denna sida publicerar vi en del material på facebook och även twitter/instagram.

För att komma i kontakt med oss så går det bra att skicka ett meddelande på facebook eller skriva i kontaktformuläret som du hittar under Kontakt.

 

Vart tog allt vägen? Efter försvarsbeslutet år 2000 så lades många anläggningar och förband ner väldigt snabbt och mellan 2003 och 2006 så plomberades ett mycket stort antal fasta anläggningar. Det var denna kapitalförstöring av både svensk nutidshistoria och skattemedel som gjorde att vårt intresse för att dokumentera och ta reda på mer om anläggningarna väcktes på riktigt.

 

Hur kan du få besöka dessa platser? Förutom besök på egen hand så är vi även med i Svensk Fortifikationshistorisk Förening, en förening för just intresserade av fortifikation och försvarsanläggningar. Det har blivit många besök med föreningen och några av dem syns här på sidan. Föreningen är även väldigt aktiv i bevarandefrågor och ger stöd till föreningar och museum.

Du kan läsa mer på föreningens hemsida: http://www.fortifikation.se

Alla bilder på sidan är skyddade enligt upphovsrättslagen och får inte användas utan vårt godkännande. Vill du använda eller låna en bild så ta kontakt med oss, vi är inte omöjliga.

 

/ Clarence & Fredrik