Skip to content

Riksbankens guldreserv

I slutet på det oroliga 30-talet ville riksbanken ha en plats långt från kusterna där man kunde förvara värdesaker i händelse av krig eller oroligheter. Just denna plats kallades officiellt för ”Avdelning B”.
Här förvarades under andra världskriget en del av Sveriges guldreserv och riksregalierna.

I samma bergrum men i egna avdelningar finns förutom riksbankens valv även en avdelning för flygvapnet och en avdelning för civilförsvaret. Flygvapnets avdelning finns kvar men är tömd på innehåll, i civilförsvarets avdelning finns allt kvar, papper, pennor telefoner och kartor.
En tidsresa utan dess like tillbaka till 40-talet.

6 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. LH #

  Kusligt!

  januari 12, 2013
 2. Pelle #

  Fanns dom beryktade låsta skåpen och lådorna kvar?

  juni 3, 2013
  • Jajjamän, det har i princip inte hänt något i anl på minst 10 år.

   juni 30, 2013
 3. Lars Erik #

  Han som var ansvarig för denna svenska ”sektion” var och är även idag hemlig. dock kan jag berätta att den person som v ar högste operativ Chef hade totala och då menar jag verkligen Totalat befogenheter även under skymningsläge. Han berättade för mig hur de ”civila” hade möjlighet att ”även under ett skymningsläge utan att det var utbrutet krig, fick rekvirera vad f-n vi vill och stackars den som försökte hiundra oss, då skulle vi få använda dödligt våld mot vem som helst” slut citat. Det var (är?) tuffa hårdföra män som ingen kunde spåra utom 2 personer i Sverige. De hade ”ALLA VIKTIGA NYCKLAR I RIKET” som han sade. Dom hade civila arbeten och var så kallade ”sleppers” i Konungariket Sveriges tjänst och ingen utomstående kunde ens i sin vildaste fantasi att just dom var dessa bland de mest hårdföra männen i riket. Vi svenskar kan tiga med sådant som det skall tigas om. (OBS !Det jag berättat här påverkar inte på nåt sätt den nya planläggningen som numera finnes. OBS)

  september 3, 2014
 4. GL #

  Johan Antus och även SVT-dokumentären om bergrummet nämner att frimurarna hade förvaringar i grottan under kriget. Hur kommer det sig att just den organisationen fick vara med på ett hörn?

  mars 12, 2017
 5. It’s going to be end of mine day, however before finish I am reading this
  wonderful article to improve my experience.

  juli 30, 2017

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS