Skip to content

Elefanten

Norra Stockholms fd ledningscentral. ”HC” Elefanten.
Två tvåvåningshus och ett hus för reservkraft står på fjädrar inne i berget. Husen är klädda i plåt och det går bara fiber in till anläggningen för att skydda mot elektromagnetisk puls (EMP). Hela anläggningen är skyddad mot konventionella vapen, kärnvapen (ej direktträff), EMP, biologiska vapen samt gas.

Anläggningen togs i drift 1977. Systeranläggningen för Stockholms södra kommuner heter Vargen.
Den totala ytan på de tre byggnaderna är cirka 3300 kvadratmeter och Elefanten/Vargen är Sveriges största civilförsvarsanläggningar i berg.

Framtiden för Elefanten är mycket oviss, det har talats om att bygga om till vandrarhem men då skulle stötvågsdörrar och gasslussar behöva rivas ut och anläggningen skulle inte längre vara komplett. Spionmuseum har även varit på tal men kommer man inte överens så plomberas förmodligen anläggningen.

Anläggningen är dimensionerad för 200 personer.
En huvudingång och två nödutgångar finns.

 

4 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. Soldaten #

  ojoj den är ju i väldigt bra skick. det mesta ser i princip nytt ut. synd att inte alla kommuner bevarade sina centraler.

  december 23, 2012
 2. Otto #

  Hehe tänkte direkt på Jönssonligan när jag såg raden av röda dörrar 😛

  januari 29, 2013
 3. jonas #

  kan man inter bevara den som den är och har öppet hus så man kan går in och kolla hur den se ut och barn och ungdomar även vissa vuxna får se ur ett Elefanten se ut och hur ett gammalt skyddsrum se ut på den tiden

  oktober 8, 2013
 4. Anders Davidsson #

  Någon som vet vad bergrummet användes till innan Elefanten inreddes? Jag kröp in under grinden med en ficklampa 1968 och då syntes inga spår av verksamhet. Det var en stenig väg uppåt i vänsterkurva med ett stort bergrum till vänster och ett hål man kunde titta ner i bergrummet på vägen upp till vänstra utgången. Det var lite Lummelunda-känsla och inget man berätta för morsan.

  september 24, 2020

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS