Skip to content

Berggårdens befolkningsskyddsrum

Det är 1950-tal och hotet om atomkrig anses vara överhängande, man börjar att bygga befolkningsskyddsrum runt om i landet som ska kunna husera en större del av befolkningen vid ett krigsläge. Det finns idag över 65 000 skyddsrum i Sverige, många av dem ligger i vanliga bostadskällare men även i bergrum.

30 meter under centrala Karlskrona ligger Berggårdens befolkningsskyddsrum, byggt på 50-talet med plats för 6000 skyddssökande  under ett eventuellt bombangrepp mot Karlskrona. Skyddsrummet är fortfarande aktivt och ska kunna tas i bruk på 48 timmar. Idag är skyddsrummet endast godkänt för 1600 personer.

Innanför garageporten vid ytan så leder en brant gång ner till skyddsrummet.
Ovanför taket på gången finns ytterligare en gång för att snabbare kunna få ner folk vid ett bombangrepp.

Lutningen är brant och det måste vara svårt att springa ner i gången utan att ramla när flyglarmet ljuder.

Ingången till skyddsrummet är precis som tunneln i två plan för att snabbare få ner folk i tid. Någon nämnde att man räknar med att förvarningstiden idag är 2 minuter.

Tryckvågen från en konventionell bomb eller en kärnladdning gör stor skada på allt som är i vägen, därför finns även här en stötvågsficka som ska minska skadorna på dörrarna in till skyddsrummet.

Gassluss innanför stötvågsportarna

Översiktskarta över undre våningsplanet.


Man räknade med att vattentoaletterna inte skulle räcka vid full beläggning, då ställdes torrklosetter ut som delades av med plastskynken.


Skyddsrummet hade även en civil funktion i fredstid. Här har vid olika tillfällen funnits en rad olika aktiviteter, bland annat diskotek, brottning, bordtennis, luftvapen och bowlinghall m.m.


Trappor på utsidan av bergrummet leder till nödutgången.
Bergmassorna från bygget tippades på ett och samma ställe i Karlskrona, det var där oljehamnen senare byggdes.


Nödutgången.

8 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. Björn W #

  Du tar så sjukt bra bilder!

  april 15, 2013
 2. Lars Hulthen #

  Kan man besöka detta ställe??

  april 16, 2013
 3. Bra bilder – nyfiken på vilken kamera + optik du använder

  april 17, 2013
  • Jag använder en Canon EOS 7D och en billig 17-50 glugg (f 2.8) från Tamron.

   april 26, 2013
 4. PeO #

  Kul att få läsa om sin hemstad.
  Vi fantiserade ofta om vad som dolde sig i den undre tunneln. Den övre kände vi till eftersom vi spelade bowling där.
  Det fanns dom som sade sig veta att den undre tunneln sträckte sig långt ut under Borgmästarefjärden…

  april 24, 2013
 5. Conny #

  Mycket bra, tack. Hade Xknäck som kägelresare här på senare halvan av 50-talet.

  april 30, 2013
  • Monica berglund #

   Hej conny jag var också kägelresare vid samma tidpunkt när jag inte bowlade själv eller spelade bordtennis i rummet bredvid jag hette då Monica risberg

   januari 8, 2016
 6. Lars Erik #

  Dags att damma av allt nu….. MEN det finnes några problem med det !
  Det civila samhället har inte längre några lager av mat, medicin, kläder, batterier,bensin, fotogen, diesel, smörlmedel, råolja samt annat. Inte ens civila matlager längre för butikerna. på 48 timmar är landet tömt på mat……. FYRTIOÅTTIO-TIMMAR sedan är alla butiker helt tomma. All komunikation är numera kopplat till samma elnät (inte som förut där varje liten ort,by, anhopning av 2-3 hus samt hela städer) tidigare hade egen strömförsörjning. Vi kan inte ens släcka våra egna småbränder utan att dessa utvecklas till enorma skogsbränder med dödsfall. Fortfarande står HKP4 (tunga helikoptrar med superkapacitet för vattenbombning) till salu. Resten av dem har sålts till överlyckliga Canada för just skogsbarndsbekämpning. VEM ÄR MULLVADE SOM SÄLJER UT FOLKET I SVERIGE ??? Detta började då Sossarna satt vid makten och har bara fortsatt. Hela världen kom till Sverige för att lära sig om vår ENORMA civil/militära total-kapacitet. jag var själv med många gånger då närapå tårögda representanter från både Öst o Väst suckande av imponering, sade ” Never could we even imagine that it was a country like yours,…you are prepared for everything,..fantastic” slut citat från ett besök där både amerikanare och européer vallades runt under 3 dagar. Dom trodde knappt på de låga kostnaderna samt den enorma effektiviteten som dom själva bara drömde om. Det var dessa visningar samt vårt försvar som räddade oss från inte bara katastrofer utan även för en planerad intervention mot vårt land. SE UPP ALLA…. Nu knakar det ordentligt i skogen !

  september 3, 2014

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS