Skip to content

Beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet utanför Helsingborg i Skåne öppnade 1997. Jag besökte museet första gången 2011 och blev direkt imponerad av den stora samlingen av främst materiel från beredskapsåren och från kustartilleriet. På museet finns något för alla, här kan man titta på vapen, kanoner, befästningar eller hur det civila livet såg ut under andra världskriget.

”En svensk tiger”

Bofors 40mm luftvärnskanon m/48

Stridsvagn m/40

Fjärde pjäs ”Maja”

Museets stora dragningsplåster är pjäsen ”Maja” som är en av fyra pjäser i Batteri Helsingborg. Batteri Helsingborg var ett 15,2cm kustartilleribatteri, aktivt från 1940 till 1990 då batteriet plomberades. Sju år senare öppnade Beredskapsmuseet efter att den fjärde pjäsen ”Maja” grävts fram och återställts till originalskick.

Förutom pjäsen Maja och byggnaderna kring Batteri Helsingborg så har museet även visningar av ett antal bevarade värn ur ”Skånelinjen”, stadsvärnen i Helsingborg och Närspaningsradarstationen i Laröd. Man har även en Stridsvagn m/42, en unik vagn då det är den enda i originalskick rullande vagnen i Sverige.

Under maj månad varje år så genomförs även en militärhistorisk helg där man bland annat kan se tidstypiskt klädda soldater från andra världskriget fram till våra dagar. Allt från reenactors till frivilligorganisationer och försvarsmakten samt givetvis en mängd fordon och materiel visar upp sin verksamhet, det blir som att kliva in i en helt annan tid.

I batteriets fd stridsledningscentral finns numera bland annat Sveriges största vapensamling.

Sveriges största rörliga kanon genom tiderna: 21cm kanon m/42.

Eldledningssystem ”ArtE 719”.

Kustartilleripjäs 12/80 ”Marilyn”

12/80-pjäs under avfyring.

Museet förtjänar extra beröm för det trevliga bemötande man alltid får av den mycket kunniga personalen. Ett besök kan ofta ta flera timmar, här finns något för hela familjen, ung som gammal och när hungern kryper på så kan man alltid ta en fika i museets cafeteria.

Bilderna i denna artikel gör inte museet rättvisa, man måste helt enkelt se det på plats.

Länk till museets hemsida.

Länk till museet på facebook.

Inga kommentarer än

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS