Skip to content

Beredskabs Operations Center 1

Ett staket uppenbarar sig plötsligt djupt inne  i den danska lövskogen.

En kommunikationsmast syns mellan trädtopparna.

En bil från danska beredskabsstyrelsen står parkerad vid staketet. Beredskabsstyrelsen är Danmarks motsvarighet till MSB/Civilförsvaret.

Vid bilen finns en grind och där bakom anas en ingång.

Vi har kommit fram till Danmarks första stora regeringsbunker utanför Helsingör , BOC1 eller ”Beredskabs Operations Center Nr. 1”. Anläggningen har varit öppen för allmänheten under tre dagar i höst och över 1500 biljetter såldes. Vid vårt besök så hade vi tiotalet svenskar från SFHF anläggningen för oss själva och ett par timmar gick åt nere i bunkern.


Anläggningen byggdes mellan 1958 – 1961 och var dimensionerad för 50 personer, detta gjorde att den snabbt blev för liten och den ersattes senare av Regeringsanlæg Vest (Regan Vest). Istället kom BOC1 att bli del av Regeringsanlæg ØST (Regan Øst). Regan Øst bestod av två anläggningar, BOC1 & BOC2. BOC2 är fortfarande aktiv & i drift.


1977 tog Generaldirektoratet for P & T, (senare Telestyrelsen) över och bunkern användes då bland annat som skyddad central för telekommunikation och data, bland annat för kommunikation inom NATO. 1990 så totalrenoverades anläggningen och konstnären Poul Gernes utförde då väggmålningar och valde ut färgsättning på allt från dörrkarmar till linoleumgolv.
Den är i två våningar och har en skyddskappa i betong ovanför taket på bunkern.

EMP-skyddat rum för tele och datakommunikation.


Kopparbleck sitter runt alla dörrlister för att helt avskärma rummet från en elektromagnetisk puls.


2007 blev telekommunikationsnätet nerlagt och sedan dess har bunkern stått tom, ett telekommunikationsbolag har under vissa perioder hyrt masten och EMP-rummet. Bunkern ska plomberas om inga andra organisationer anmäler intresse av att bevara den och arbetet med plombering har till viss del påbörjats.

Under slutet av november stängs bunkern för gott och vi var troligtvis den sista gruppen som fick besöka anläggningen, ett stort tack till våra guider och till SFHF för detta unika besök.


Stötvågsdörr vid nödutgången.


Oxygenflaskor i tunneln till nödutgången, dessa användes vid ett ev anfall med kemiska vapen eller vid en kärnvapen attack. Man stängde då av luften utifrån helt och filtrerade bort koldioxid i kalkfilter, syre tillsattes ur flaskorna och man kunde då ”tillverka” egen luft.

Ordersalen.

Ritning över kabelanslutningar till bunkern, vägen förbi anläggningen syns i vänsterkant.

Dieselmotorerna var Volvo Penta.

3 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. Snygg dokumentation av anläggningen!

  november 18, 2013
 2. Jocke #

  Helt underbart!
  Svenska verktyg på tavlan.

  december 23, 2013
 3. L.E. #

  Tag kontakt via mail !

  september 3, 2014

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS