Skip to content

Batteri Ellenabben

På Aspö i Karlskronas skärgård så ligger Sveriges enda bevarade 7,5cm tornpjäs m/57 ur den tredje delserien av 7,5cm batterierna. I den tredje delserien så byggdes batteriets tre pjäser, två mätstationer och kommandoplatsen som helt separata anläggningar. Nu finns endast 1:a pjäs och kommandoplatsen bevarade, resten är plomberat.

Under andra världskriget så byggdes ett stort antal lätta batterier längs kusterna, ofta använde man äldre fartygspjäser och batterierna byggdes mycket snabbt. Anläggningarna var ofta väldigt enkla när det kom till förläggning och uthållighet, det saknades bland annat skydd mot kärnvapen. Efter kriget var batterierna omoderna och man beslutade att bygga lättare seriebatterier som ett komplement till de tunga batterierna som var under utveckling.

Från och med sent 1950-tal till mitten på 70-talet så byggdes 30 trepjäsbatterier i tre delserier längs med våra kuster. Batterierna skulle skydda viktiga farleder och varje batteri hade tre halvautomatiska pjäser. Den maximala räckvidden var 12 000 meter och varje pjäs kunde skjuta maximalt 25 skott per minut.

De olika delserierna skiljer sig från varandra då man under byggtiden hann utveckla både eldledningen och byggtekniken:

Serie 1
– 8 batterier.
– pjäserna och eldledningen sammanbundna med en centraltunnel.
– eldledning via centralinstrument.

Serie 2
– 10 batterier.
– mer standardiserat än serie 1.

Serie 3
– 12 batterier.
– varje enhet byggdes i separata anläggningar.
– mätstationerna utrustade med laser & tv-kameror.

Pjäserna i serie 3 batterierna har inga egna reservkraftverk utan dessa fanns i kommandoplatsen (S-platsen). Anläggningen har dock egna tilluftsfläktar med olika filter för gas och radioaktiva partiklar.


Lucka från durken in till nedre delen av pjäsbrunnen.

Durken med hyllor för granaterna.


Ammunitionshissen fylldes på för hand i pjäsbrunnens nedre del, hissen drevs av en elektrisk motor. Röret bakom hissen är till för tomhylsorna som föll ner genom röret ner till ett hylsuppsamlingsrum.

Pjäsen betjänades av tre man uppe i kupolen: sidriktare, höjdriktare och en laddare. Sidriktaren var även pjäschef och avfyrade kanonen med en pedal. Tornet hade 70mm tjockt pansar och kunde vridas 360°.


Höjdriktarens plats i pjäskupolen.


Fortverkets skiss över en pjäs i ett serie 3 batteri.

7 Kommentarer Skriv en kommentar
 1. Mattias #

  Fina bilder och bra reportage!

  april 27, 2013
 2. PeO #

  Där lekte jag som barn. Så fort det var övning var vi där och snackade med soldaterna och letade tomhylsor. Nån gång fick man låna en mössa eller hålla i ett vapen.
  En gång fick t.o.m. en av oss klättra ner i en av pjäserna, troligen 3:e, och hjälpa till att hissa upp tvätt säckar. Jösses vad spännande det var!

  april 30, 2013
 3. Thomas #

  Ibland undrar jag om inte det hade varit en god ide att sätta istånd några av batterierna. Dels vet inte en angripare vilka batterier som är använbara. Dels är de effektiva mot raidföretag. Det som nu seglar upp som det stora hotet längs våra kuster är inte en regelrätt invasion utan snabba raider. Det är det Ryssland bygger upp för i östersjön.

  juni 16, 2013
 4. Jag har varit där – spännande!

  Om allmänheten får besöka pjäsen måste klättring i tornet hindras eller ske i en säkrare trappa än originalets.

  februari 24, 2014
 5. Oskar #

  Har varit nere i det stora batteriet. Fortifikationsverket har rustat upp det så att man kan vara där nere. Jag var där på guidad visning för några veckor. Spännande!

  september 21, 2014
 6. Mats Essemyr #

  Trevliga bilder med hög igenkänningsfaktor. Har inte varit på Ellenabben men jag har som pjäschef skjutit mycket med motsvarande pjäser i alla lätta batterier på Gotland och på västkusten, säkert 500 skott. Det roligaste var arr skjuta reservmetod 5 dvs den gamla hederliga gafflingsmetoden. det funkade faktiskt om man kunde skjutreglerna

  februari 16, 2015
 7. Örjan K #

  Låg på KA4. Vi besökte och sköt med ett antal batterier på olika ställen på västkusten och även Gotland.
  På Gotland fick vi även en möjlighet att besöka ett 12cm-batteri. Klart olikt våra små 7.5-pjäser. 🙂

  april 2, 2016

Skriv en kommentar

Du kan använda HTML i ditt inlägg. Din emailadress kommer inte att visas.

Prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS